tisdag 9 oktober 2007

Green tea for dummies

Det finns en del i mig som sträcker sig över disken och med en mental lax fishslappar de kunder som säger att de vill ha grönt te för att det ska ju vara så nyttigt men det är ååh så äckligt. Inte den synliga delen av mig dock. Den står kvar och ler med spända käkar och säger att du kanske ska börja med ett grönt te som smakar jordgubbar med grädde, hm? För syntetiska smakoljor, som sådana teer smaksätts med, det är fina grejer det. Nyttigt värre.

En dag så smäller det!

Ok, först och främst: drick inget som du tycker är äckligt. Hälsoaspekten hos det du dricker kommer ändå försämras drastiskt om du pinar i dig det. Grönt te kommer inte att ge dig evigt liv eller något annat spektakulärt. Det är bara te. Om du vill vara hälsosam, ät ditt halvkilo frukt & grönt om dagen, motionera si och så många timmar, och drick gärna grönt te för att det är så gott att det får dig att brista ut i lyriska beskrivningar. För sådant te finns. Du måste bara träna dina smaklökar lite. Men mest av allt, lär dig tillreda det på rätt sätt. Många tycker att grönt te är äckligt för att det är så beskt. Det är för att de tillreder det fel, de tillreder det som svart te. Grönt te måste man dalta med, ta på sig silkesvantarna inför. Vattnet ska vara svalare och dragningstiden kortare. En generell regel är 75 gradigt vatten och en dragningstid på 1-3 minuter. Sedan får du smaka och känna efter ordentligt. Grönt te är känsligt som sagt, subtilare. Men prova, jag kan nästan lova att du kommer att upptäcka något helt nytt och att du kommer gilla det.

Inga kommentarer: