tisdag 25 september 2007

Kaffegranita

Kaffegranita är jättelätt att göra, hey, det är ju i stort sett bara fryst kaffe. Perfekt att slänga ihop om man behöver en lätt efterätt till en spontan middag, kaffe, socker och citronsaft har man ju nästan alltid hemma. Allra bäst passar den nog på sommaren, eftersom den är så läskande, fast med vispad grädde till blir det nästan ett glass substitut. Godast blir det att göra den på espresso, jag hade i brist på annat en mellanrost på mexikanska maragogypebönor, gjort i vanlig filterbryggare... De bönorna i sig är ju milda och mjuka, rostningen och bryggningen gjorde ju inte direkt sitt till för att sätta extra piff på det. Med starkare kaffe hade det blivit mindre sötsliskigt, men här är i alla fall orginalreceptet, för fyra personer:

4 koppar espresso
½ kopp socker
½ tsk citronjuice
Lagom mycket glass/grädde


Blanda kaffet, sockret och juicen. Häll i en låg, vid form. Sätt in i frysen, ta ut och rör någon gång i kvarten/halvtimmen, när du ser att det bildats iskristaller på ytan. Det ska inte frysa till is, utan se ut mer som snömos. Brunt snömos... Efter en timme är det klart. Servera med glass eller grädde, eller som det är i små espressokoppar med en kaffeböna som garnering.


Granita, hallonsorbet och gröna blad från en krukväxt, det sist nämnda enbart av estetiska skäl, efterrätts-staging så att säga.

Inga kommentarer: