onsdag 19 december 2007

vilse i bokstavsdjungeln?

På teer som inte heter typ Mango eller Heta drömmar, utan snarare Darjeeling eller Assam, finns ofta en lång radda bokstäver efter namnet. Som Darjeeling TGFOP, Assam BOP till exempel. Dessa bokstäver finns inte där för att din tehandlare är en ond jävel som inte vill att du ska komma ihåg vilket te du köpt, även om man lätt kan förledas till att tro det. Nä, de finns där för att berätta för den invigde lite mer om vad det är för te, och nu ska du bli en av dem.

TGFOP står för Tippy Golden Flowery Orange Pekoe. Ringer det några klockor, tänds några ljus? Inte? Förståeligt. Tippy kan övrersättas till toppigt, det här teet kommer från tebuskens toppblad. Golden, gyllene, bladens färg. Flowery, blommigt, betyder inte att det finns några blommor i teet med däremot små bladknoppar. Orange tvistar de lärde om, men det ska tydligen bero på att holländare var involverade i mycken tehandel back in the days. Orange är hollands nationalfärg och alltså en sorts kvalitetsmärkning. Pekoe kommer från ett kinesiskt ord, peck-oh, som ska betyda blad. Alltså fina, gyllene toppblad av hög kvalité. Ibland kan det stå FTGFOP, där första F:et står för finest, man vill alltså lägga extra emfas på hur prima teet är. Något av en lingvistisk kaka på kaka.

BOP står för broken orange pekoe. Alltså brutna blad, fortfarande av rätt hög kvalité. Ju brutnare bladen är, desto snabbare drar teet. Det blir alltså starkare snabbt. Å andra sidan får ett långbladigt te (TGFOP!) mer tid på sig att veckla ut sig och frigöra alla sina aromer.

CTC står för cut, tear, crush och betecknar väldigt små, krossade blad. De ser ut små korn, nästan som snabbkaffe. Det här blir ett väldigt starkt te som snabbt får färg, vilket många tycker är praktiskt. Å andra sidan skulle ingen tefabrikör få för sig att göra CTC av Darjeeling first flush...

FTOVLUSUPERDUPERQAW är beteckningen för det absolut finaste te du kan stöta på. Det är så himla, extatiskt, superbra att knappt någon hört talas om det. Nee, skoja bara. Här är en länk om du vill plugga mer tebeteckningar, och det vill du väl?

2 kommentarer:

POPVINTER sa...

"cut, tear, crush". lätt att min första emoplatta ska heta det!(efter första demon som självklart ska heta "emodemo")

Anonym sa...

Haha, åh! Jag sitter och fnittrar så tyst jag kan för att inte väcka någon men popvinterns kommentar var så kul!