onsdag 2 januari 2008

Ut med det onda, in med det goda barksmakande

Vilket nyår, va? Du smög dig väl också på flaskan med Johnnie Walker framåt fyrasnåret på nyårsnatten, trots att det sista du behövde var mer sprit? Du bjöd väl också frikostigt av nämnda sprit, enligt devisen "i´m not going down alone"? Du låg väl också utslagen hela dagen igår, va? Bra, då är jag inte ensam. Skönt.

Och det är dagar som igår då man behöver något som känns rent och hälsosamt, som rensar kroppen från den stygga, stygga spriten och tar bort ångesten över den där väldigt luddiga, för att inte säga ur minnet raderade, timmen mellan fem och sex på morgonen. Den timmen då din sambo hävdar att du dansade på bordet och halsade whisky, och när du säger neeeej, nej det kan jag inte ha gjort, jag skulle minnas om jag gjort det och han svarar "Nej då, det gjorde du inte... ELLER?!" och skrattar diaboliskt. Skrattet rikoschetterar i din redan bultande huvud och du kisar genom blodsprängda ögon och tänker att du bor med en ond, OND, man. Då, behöver du ett riktigt mirakelte, så packat med antioxidanter och flavonider och endast Gud vete allt. Gott ska det vara också. Fantastiskt gott, så att din mun inte längre smakar gammal fimp och ölslatt.

Tyvärr har jag inget sånt te till dig, om du ställer sådana krav på ett te sträcker du dig lite för långt. Däremot så kan grönt te med ingefära funka rätt bra mot illamående, och att det är grönt gör att det känns lite extra nyttigt. Ett annat te som ska vara väldigt renande och giftutdrivande är örtteet Lapacho. Det består av barken från ett träd som växer i Sydamerikas regnskogar. Det är verkligen inte gott, det smakar bark vilket kanske inte är så konstigt, men om du inte mår alltför illa ska du nog kunna peta i dig det. För en extra energikick kan man blanda Lapacho med Yerba Maté (blad från en sydamerikansk järnek) och dricka en kopp var tredje timme. Yerba Maté är väldigt koffeinstint, vilket är precis vad man behöver för att orka ta sig igenom nyårsdagen, och kanske hela januari.

Inga kommentarer: